Mäklare och bank

Att förmedla en bostadsrätt i HSB Brf. Eken

Föreningen använder HSB Malmö för ekonomisk förvaltning och därmed även överlåtelser. Därför ser vi gärna att ni använder HSB Överlåtelser för att administrera överlåtelsen på ett enkelt och snabbt sätt.

Föreningen har fyra veckor på sig att hantera ett ärende från det att föreningen mottagit kompletta handlingar, tänk på detta när ni bestämmer överlåtelsedatum.

HSB Malmö har information om hur HSB Överlåtelser fungerar och andra viktiga punkter för en överlåtelser i vår förening. Du hittar dem på HSB Malmös hemsida: https://www.hsb.se/malmo/kundsupport/maklare/


Några saker att tänka på som mäklare när du förmedlar lägenhet hos oss:

 • Föreningen gör kreditupplysning samt kräver arbetsgivarintyg och de tre senaste lönespecifikationer (eller motsvarande dokumentation) för samtliga sökande. Handlingar skall laddas upp till HSB Överlåtelser.
 • Enligt våra stadgar så ska den/dem som köper även vara dem som bor i huset och boende skall vara folkbokförda på bostadsrätten.
 • Föreningen godkänner inte juridiska personer som ägare till bostadsrätter, undantaget för bostadrättslokalerna.
 • Vid visningar är det inte tillåtet att ställa upp eller tejpa över låsen i entrédörrarna. Detta då vi flertalet tillfällen haft dörrar som inte stängt och låst sig på grund av limrester på el‑slutbleck samt att tejp- och limrester funnits kvar på trädelarna. Om vi upptäcker uppställda dörrar kommer föreningen fakturera aktuell mäklare för service av låset.
 • Föreningen kommer göra en okulär syn i bostadsrätten (ej att förväxla med besiktning vilket vi inte gör) på de delar som tillhör föreningen och är föreningens underhållsansvar. Säljaren kan läsa mer om denna syn under flik 15 i Boendeinformation och kontaktar styrelsen att boka tid för denna (ca två-tre veckor innan överlåtelse).
 • Överlåtelseansvarig från Brf Eken bokar ett välkomstmöte med köparen som skall ske innan inflyttning i föreningen och sker i styrelserummet på Föreningsgatan 54. Här skriver köparen på kvitto för nyckelbrickor och brandskyddsutrustning i lägenheten. Köparen får sedan säljarens gamla nyckelkvitto som de byter med varandra på banken vid tillträdesdagen. Skulle nyckelbrickor saknas vid överlåtelsen behåller köparen nyckelkvitto och återlämnar dem till föreningen. Förlorade nyckelbrickor debiteras då säljaren.
 • Tänk på att när det gäller betalning av årsavgiften skall köparen inte använda säljarens avier utan nya kommer skickas ut till köparen från HSB Malmö. Var noggrann och ange rätt adress till köparen om denna inte flyttar in på överlåtelsedagen så att avierna skickas rätt.
 • Elförbrukning fram till överlåtelsedagen skall inte göras upp mellan säljaren och köparen utan detta faktureras säljaren i efterhand efter fjärravläsning av elmätaren.
 • Informera även köpare, säljare och bank/kreditinsitut om att föreningen använder HSB Malmö för att hantera panter och pantnoteringar i föreningen. Alla dokument och andra frågor om panter skall skickas till:
     HSB Malmö
     Pantnoteringar Brf Eken 2032
     Turning Torso
     211 15 Malmö
 •  Då föreningen är en HSB-förening måste medlemmar i föreningen även vara HSB Malmö‑medlem. Notera att föreningen inte kan påbörja överlåtelse eller godkänna medlemskap förrän medlemsavgiften till HSB Malmö är inbetald så se till att detta görs så fort som möjligt.
  Begäran om utträde i HSB Malmö för säljaren skickas till och hanteras av HSB Malmö.
 • Pantsättningavgift: Är 1.0 % av ett prisbasbelopp per pant.
 • Överlåtelseavgift: Är 2,5 % av ett prisbasbelopp och betalas av köparen.